SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Innehåll

 

 

Utbildningar:

  • Introduktion i föreningen
  • Grundutbildning för tränare, GUT
  • Friidrott 7-10
  • Friidrott 10-12
  • Friidrott 12-14
  • Friidrott 14-17
  • Certifierad coach Sprint/Häck
  • Certifierad coach Hopp
  • Certifierad coach Kast
  • Löpning
  • Utbildning styrkelyft (i VGIF:s regi)
  • HLR

 

 

Vad är Friidrott?

Det finns oändligt många svar på den frågan, allt från ”roligt” till ”kärnidrotten i de olympiska spelen” eller ”det samlade namnet på flera separata idrottsgrenar inom kategorierna löpning, hopp och kast".

 

Associationerna kan gå till en nervpirrande VM-final i höjdhopp men lika gärna till folkfesten i och kring en löptävling i en storstad eller ute i terrängen.

Friidrott är den lilla tävlingen på den lokala idrottsplatsen där kanske en entusiastisk nybörjande 10-åring tar sina första löpsteg, hopp eller kast i karriären. Men det är också den friskvårdade löprundan på motionsslingan en mörk höstkväll inspirerad och motiverad av tanken på nästa sommars start i en löptävling, på hemmaplan eller i samband med semesterresan.

 

Friidrott är att genom mång- och allsidig träning utveckla snabbhet, uthållighet, styrka, koordination och rörlighet lägga bästa möjliga fysiska grund för livet, och kan innehålla tävlingsfriidrott, annan tävlingsidrott eller motionerade för välbefinnandet.

 

Friidrotten erbjuder också flera olika ledaruppdrag - kring träning och tävling, men också rörande föreningsledning och utvecklingsfrågor.

Friidrottens smörgåsbord av idrottsliga aktiviteter skapar en samhörighet där alla, oavsett fysiska och psykiska förutsättningar, har möjlighet att hitta en social samhörighet och värdefull fritid.

 

Friidrott är också en idrott:

  • där det är självklart att alla, oavsett kön, idrottar tillsammans såväl i träning som vid tävling.
  • där alla som vill får vara med på tävlingarna, men där det också går bra att fokusera på träningen.
  • där man kan tävla lika mycket mot sig själv som mot andra eftersom resultaten gör det möjligt att alltid få ett mått på den egna prestationen.
  • som i huvudsak är individuell men som också innehåller lagmoment i form t ex stafetter, klubbmatcher och landskamper.
  • där de aktiva ända upp i världseliten på tävling oftast mer förenas av kampen mot den idrottsliga utmaningen än splittras av kampen mot motståndarna.
  • där aktiva måste lära sig att, i både tränings- och tävlingssituationen, ta ansvar för sin egen utveckling och ta hänsyn till sina medfriidrottare.

(Text från Svensk Friidrott)

Grundutbildning för tränare GUT
Grundutbildning för tränare

 

Grundutbildningen vänder sig till alla tränare oavsett vilken idrott du är engagerad i, hur länge du har varit tränare eller om du tränar barn, ungdomar eller vuxna. Utbildningen bygger på aktuell forskning och syftar till att ge dig en bra grund att stå på i din roll som tränare. Du får gå utbildningen från det år du fyller 14.

 

Kunskapsförmedling och lärande sker på olika sätt. Du kommer att få tillgång till en utbildningswebb som innehåller filmer, kortare texter och reflektionsfrågor. Vid utbildningens träffar ligger samtalet till grund för ditt lärande och med hemuppgiften som du genomför i din egen förening får du möjlighet att koppla ihop teorin med ditt praktiska ledarskap. 

 

Utbildningen består av följande delar:

  • Jag och idrottsrörelsen - få förståelse för vad uppdraget som tränare innebär, i vilket sammanhang du verkar och vilket ansvar och vilka möjligheter som inryms i uppdraget
  • Jag och ledarskapet - få förståelse om vikten av ett idé- och värdestyrt ledarskap där vi hela tiden behöver arbeta för en kultur som genomsyras av öppenhet och inkludering
  • Jag och träningen - få grundläggande kunskap i vad ett holistiskt perspektiv är, så att du praktiskt kan använda dig av det vid planering, genomförande och uppföljning av träningar
  • Jag och utövaren - få kunskap som riktar sig till den målgrupp du tränar oavsett om det är barn, ungdomar eller vuxna.

 

Grundutbildningens upplägg: självstudier, träffar och hemuppgift

Självstudier genomförs via utbildningswebben med hjälp av häftet ”Reflektionsblad – grundutbildning för tränare”. Självstudier är en förutsättning för att du ska bli godkänd på utbildningen.

Det är obligatorisk närvaro vid samtliga träffar för att bli godkänd på utbildning. 

För din hemuppgift får du välja ett ämne att fördjupa dig i utifrån de valbara teman som finns. Först när du redovisat hemuppgiften kan du bli godkänd på utbildningen.

Utbildningens omfattning: Totalt cirka 25 timmar (bestående av självstudier, träffar, hemuppgift).

Friidrott 7-10

Målgrupp: 

Ledare för barngrupper i friidrottsföreningar. Inga förkunskaper krävs. De utbildningsdeltagare som har vilja, engagemang och intresse för barn och barns idrottande har alla förutsättningar att bli bra ledare!

Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn genomförs av ledarteam och därför att flera ledare från föreningen går utbildningen tillsammans.

 

Om utbildningen:

Kursen är sedan 2022 delvis digital och för att bli godkänd på utbildningen behöver man som deltagare genomföra såväl den digitala delen som den fysiska dagen med praktik i friidrottens grena, lekar, stafetter, hinderbanor m.m. som genomförs i respektive distrikt.

 

Kursens innehåll är en kort introduktion till ledarskap och barns utveckling och handlar framför allt om att ge kursdeltagaren en verktygslåda som ger goda förutsättningar att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn.

 

Kursen genomförs utefter respektive distrikts behov där upplägget kan se ut på något av följande sätt:

All teori är digital och genomförs av deltagarna inför första utbildningstillfället. Tidsåtgången för att gå igenom den digitala utbildningen är drygt 6 h och kan genomföras vid ett och samma tillfälle eller uppdelat på flera tillfällen på den tid som passar deltagaren bäst.   

  • Alternativ 1: Som två separata halvdagar med tre-fyra veckors mellanrum. Fördelen här är att deltagarna får tid att fortsätta reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen mellan träffarna.
  • Alternativ 2: Som en heldag med all praktik på en och samma dag. Fördelen här är att deltagarna inte behöver lägga två eller flera dagar på utbildningen. Det kan passa de regioner där deltagare eller utbildare behöver resa långa sträckor för utbildningen.
  • Alternativ 3: Som tre-fyra kvällar som fördelas på två-fyra veckor. Fördelen här är att det kan läggas på vardagar för de deltagare/utbildare som har svårt att få tid på helgerna. Även här får deltagarna tid att fortsätta reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen mellan träffarna.

Under träffen/träffarna ska friidrottens grenar gås igenom samt att det ska finnas tid för diskussion av några av de reflektionsfrågor som tas upp på den digitala delen.

 

Från och med 1 januari 2019 ingår även RF:s webbutbildning Introduktionsutbildning för tränare som en obligatorisk del i Friidrott 7-10 års utbildningen.


För dig som vill ha mer utbildning rekommenderas även Svensk Friidrotts webbutbildning Friidrottsförälder.

 

Om utbildningsmaterialet: 

Hur utvecklas barn?

Hur kan du hjälpa dem att lägga en stabil grund för ett fortsatt idrottande?

Hur kan du utvecklas som ledare? Det är några av de frågor du får svar på i utbildningsmaterialet till 7-10 årsutbildningen.

 

Den nya utbildningswebben (2022) Innehåller all teori och är en uppdaterad version av boken Friidrott för barn i ett digitalt format.

Webbplatsen Friidrott för barn innehåller dels rörliga bilder med exempel på träningsövningar, dels informationsmaterial om IAAF:s tränings- och tävlingskoncept Kids’ Athletics.

 

Anmälan:

Den teoretiska, digitala delen av utbildningen går att anmäla sig till och genomföra fortlöpande via utbildningskalendern.

 

Den praktiska dagen (del 2 av utbildningen) anmäler du dig till direkt via ditt distrikt. Kostnad betalas i samband med genomförande av den fysiska dagen i distriktet din förening tillhör eller i närliggande distrikt. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikt eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver. 

 

(Text från Svensk Friidrotts Hemsida)

Friidrott 10-12

Friidrott 10-12 år Målgrupp:

Alla som tränar friidrottsungdomar fram till puberteten eller äldre nybörjare. Inga särskilda förkunskaper krävs men en rekommendation är att deltagaren har gått Friidrott för barn 7-10.

 

Om utbildningen:

Utbildningen genomförs lokalt av våra distriktsförbund som för oss på Varbergs Gif Friidrott tillhör Distriktsförbundet - Västsvenska Förbundet och handlar framför allt om hur tränare före puberteten kan bygga upp en åldersanpassad friidrottsverksamhet, där fokus ligger på en varierad, bred och allmän koordinationsträning med utgångspunkt i friidrottens samtliga grenar.

 

Utbildningen omfattar fyra heldagar + självstudier på hemmaplan.

 

Anmälan:

Utbildningen anordnas lokalt av våra distriktsförbund. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikts webb eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver. 

 

Anmälan:

Utbildningen anordnas lokalt av våra distriktsförbund. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikts webb eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver. 

 

 

(Text från Svensk Friidrotts Hemsida)

Friidrott 12-14

Friidrott 12–14 år Målgrupp:

Målgruppen är tränare som gått 10–12 års-utbildningen. För att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig utbildningsinnehållet och delta i diskussioner under utbildningen bör deltagaren ha minst ett års erfarenhet av friidrottsträning med ungdomar.

 

Om utbildningen:

Utbildningen genomförs lokalt av våra distriktsförbund som för oss på Varbergs GIF Friidrott tillhör Distriktsförbundet Västsvenska och handlar framför allt om hur tränare för ungdomar i pubertetsåldern kan bygga upp en åldersanpassad friidrottsverksamhet, där fokus ligger på utveckling av tekniska färdigheter i de enskilda grenarna samt koordination och fysiska egenskaper som styrka och uthållighet.

Utbildningen omfattar fyra heldagar + självstudier på hemmaplan.

 

Anmälan:

Utbildningen anordnas lokalt av våra distriktsförbund. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikts webb eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver.

    

Om utbildningsmaterialet:

Utbildningarna utgår från boken Grundträning i Friidrott 10-14 år och motsvarande webbplats. 

 

Från och med 1 januari 2019 ingår även SISU Förlags "Grundutbildning för tränare". Denna utbildning lägger stor vikt på ditt ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjligheten att lära och växa som människor och idrottare. Nå webbplatsen här. 

 

Anmälan:

Utbildningen anordnas lokalt av våra distriktsförbund. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikts webb eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver.    

 

Om utbildningsmaterialet:

Utbildningarna utgår från boken Grundträning i Friidrott 10-14 år och motsvarande webbplats. 

Från och med 1 januari 2019 ingår även SISU Förlags "Grundutbildning för tränare". Denna utbildning lägger stor vikt på ditt ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjligheten att lära och växa som människor och idrottare. Nå webbplatsen här. 

 

 

(Text från Svensk Friidrotts Hemsida)

Friidrott 14-17
Tränare till ungdom 14-17 år
 

I träningen av unga från 15 år är träningsplanering en viktig faktor för att skapa en långsiktig och skadefri utveckling för de aktiva.

 

Målgrupp:

Utbildningen vänder sig till ledare som har erfarenhet av verksamhet för ungdomar 12–14 år. I kursen tar vi avstamp från de tidigare kurserna och ger tips och idéer om hur verksamheten kan utvecklas vidare för äldre ungdomar.

 

Förkunskaper
Behörighetskrav att söka till 14-17 års utbildningen är att du har genomgått utbildningen Friidrott 10-12 år efter 2018 där RF-SISU:s utbildning "Grundutbildning för tränare"* ingår samt utbildningen Friidrott 12-14 år.

 

I och med att pandemin innebar att många utbildningar inte kunde genomföras så kan dispens i undantagsfall ges till deltagare som inte uppfyller alla kriterier ovan, t.ex.:

  • Varit tränare i minst 3 år, varav 1 år för åldersgruppen 13-17 år eller äldre
  • Genomfört och blivit godkänd på utbildningar av liknande eller högre nivå än 12-14 i andra länder eller på universitet/högskola. 

Ett urval sker utifrån ett personligt brev från de ansökande med en beskrivning om sin tränarbakgrund, träningsgrupp samt en plan för framtiden i sin tränargärning. Information om innehåll i det personliga brevet skickas ut de som anmält sig till utbildningen.

 

 

Om utbildningen: 

Utbildningen genomförs över tre kurshelger med minst en dryg månads mellanrum mellan träff ett och två. Mellan träff två och tre ska minst två till tre månaders mellanrum infinna sig. Examensuppgifter ska lämnas in under kursens gång.

 

Utbildningen är indelad i fem teoretiska och fyra praktiska teman som alla ska genomföras. Förutom detta sker en fördjupning inom en valfri grengrupp. Genom att tränarna i teamet väljer olika grengrupper kan många av friidrottens grenar täckas in.

 

Respektive utbildningshelg är planerad till 16-18 timmar. Den gemensamma utbildningstiden är därför på 52 timmar. Det obligatoriska arbetet på hemmaplan är beräknat till 8-12 timmar.

 

Utbildningen arrangeras av Svenska Friidrottsförbundet och leds av utbildningsteamet:

Mats Olsson (kast)

Carina Lindberg (sprint/häck)

Lisa Hannula Virving (hopp) i nära dialog med våra prestationscenter

 

Medel/lång resurssätts av utbildningsteamet i dialog med prestationscenter medel/lång.

 

Om utbildningsmaterialet:

Utbildningen utgår från boken Träning i uppbyggnadsstadiet - Friidrott 14-17 år samt webbplatsen med samma namn. 

 

(Text från Svensk Friidrotts Hemsida)

Löpning

Svensk Friidrott arrangerar utbildningar i två steg som syfta till att ge föreningarna kunskap och redskap för att starta och utveckla löparverksamhet för åldersgruppen 16 år och äldre.

Utbildningarna har titlarna "Löpledare" och "Löptränare" och vid slutet av varje utbildningstillfälle kommer även ges möjlighet till certifiering.

 

Löpledare:

 

Om utbildningen:

Utbildar ledare som kan leda grupper där deltagarna vill löpträna för att komma igång, hålla sig i form och professionalisera sin löpträning.

Efter genomförd utbildning och godkänd slutuppgift får deltagaren ett certifikat och en digital symbol att använda i kommunikationen kring föreningens löpverksamhet. Symbolen kan även med fördel tryckas på ett träningsplagg som är bra att använda i samband med träningarna, så att gruppen även marknadsförs för utomstående under passen.

 

Anmälan:

Utbildningen anordnas lokalt av våra distriktsförbund. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikts webb eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver.

 

Löptränare:

 

Om utbildningen:

Utbildar tränare som kan träna löpare som är igång med sin löpning men vill ta nästa steg och prestera på en högre nivå. Löptränarna ska även bidra till att föreningen kan locka, ta emot och utveckla talangfulla löpare till verksamheten.

 

Efter genomförd utbildning och godkänd slutuppgift får deltagaren ett certifikat och en digital symbol att använda i kommunikationen kring föreningens löpverksamhet. Symbolen kan även med fördel tryckas på ett träningsplagg som är bra att använda i samband med träningarna, så att gruppen även marknadsförs för utomstående under passen.

 

Anmälan:

Löptränarutbildningarna arrangeras centralt. Kursplanen för löptränare håller på att ses över för att harmonisera med "Grundträning i Friidrott - 10-14 år" samt "Friidrott i uppbyggnadsstadiet - 14-17 år". 

Elit Sprint/Häck
 
Elit Hopp
 
Elit Kast
 
 
Aktuellt
Sponsorer och samarbetspartners